(1) Dernek Üyeleri, Üye kayıt defterinde kayıtlı tüzel kişi üyeler ve tüzel kişi üyelerin gerçek kişi temsilcilerinden oluşur. Üye defterine kayıtlı üyelerin üyelik hakları kalıcıdır ve ancak üyelikten istifaları veya üyelik koşullarının ortadan kalkması ile sona erer.
(2) Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi söz konusu üye adına oy kullanır. Tüzel kişi üyeler her Genel Kurul öncesinde kendileri adına oy kullanacak temsilciyi, ekinde temsilcinin imza sirküleri bulunan bir yazıyla Dernek yönetimine bildirirler.
(3) Derneğe üye olmak için başvuranların aşağıdaki koşulları yerine getirdiğini belgelemeleri gerekir:
(a) Fiil ehliyetine sahip olmak.
(b) Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olup; 20 Aralık 2003 tarih ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu veya 13 Mart 2005 tarih ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu veya 14 Mart 2013 tarih ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu veya 18 Nisan 2001 tarih ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve ilgili diğer tüm mevzuat uyarınca T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans almış olarak rafinaj, işleme, akaryakıt ve/veya LPG dağıtım, depolama, taşıma, biyoyakıt, ihrakiye, LNG, CNG, madeni yağ üretimi, elektrikli araç şarj hizmetleri (emobilite) sektöründe lisans alarak faaliyet gösteren şarj ağı işletmecileri ile şu an için bir mevzuatta tanımlanmamış olsa dahi makine/araçların hareket etmesini ve/veya güç üretmesini sağlamak üzere enerji üretiminde kullanılacak her türlü alternatif yakıtı veya hidrojen, vb. kaynakları kullanan araçların ihtiyacına yönelik ikmal ve şarj hizmetleri alanlarından herhangi birinde faaliyet gösteren bir kuruluş olmak;
(c) Yönetim Kurulunca hazırlanmış olan iş ahlakı ve etik kurallara uyma taahhütnamesini şirket yetkililerince imzalayarak bu taahhütnameyi uygulamak;
(d) Sektörde etik kurallara uygun faaliyette bulunduğuna, kayıt dışı veya kaçak faaliyetlere karşı önlem aldığına, haksız rekabete neden olacak uygulamalardan kaçındığına ve tüm mevzuat ve kurallara uygun piyasa faaliyetlerinde bulunduğuna dair yaygın ve güvenilir bir kimliğin oluştuğuna Yönetim Kurulunca kanaat getirilmiş olmak;
(e) Yönetim ve icra kurullarında hakkında kaçakçılık veya yüz kızartıcı suçlardan ötürü kesinleşmiş hüküm olan üye bulundurmamak;
(4) Yukarıdaki şartların yerine getirilmiş olması üyelik başvurusunda bulunana üyelik hakkı bahşetmez. Üyeliğe kabul için, işbu Tüzüğün yukarıda 5.3 üncü maddesinde belirtilen koşulların yerine getirildiğinin belgelenmesine ilaveten, Dernek Yönetim Kurulu tarafından oy birliği ile üyeliğe kabul kararı alınması gereklidir. Yönetim Kurulu üyeleri bu konuda oylarını kullanırken herhangi bir gerekçe göstermek zorunda değildirler. Buna göre Yönetim Kurulu, üyelik başvurusunu gerekçe göstermeksizin reddedebilir.
Tüzel kişilerin üyelik başvuruları, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanıp sonucu başvuru sahibine yazı ile bildirilir.
Dernek üyelerinden tüzel kişi olanlar belirleyecekleri bir temsilci ile temsil edilir ve tüm haklarını bu temsilci aracılığıyla kullanır.
(5) Dernek üyeliğinin sona ermesi;
(a) Kurucu üyeler dahil herhangi bir üyenin yukarıda Madde 5.3'te belirtilmiş olan koşulları yerine getiremez duruma gelmesi veya üyelikten istifası halinde söz konusu üyenin Dernek üyeliğine Yönetim Kurulu kararıyla son verilir. Bu durumdaki bir üye sonradan tekrar söz konusu koşullara uygun duruma gelirse, Yönetim Kurulu kararıyla yeniden üyeliğe alınabilir, yerine Yönetim Kurulu Kararı ile yeni bir üye kabul edilebilir.
(b) Yönetim Kurulu’nun, Dernek üyeliği gereklerinin yerine getirilmemesi, Madde 5.3’te belirtilen üyelik koşullarına uyulmaması, Derneğin amaçları dışında faaliyet gösterilmesi veya üyelik aidatlarının ödenmemesi nedeni ile üyeliğin sona erdirilmesi için karar alması.
(c) Üye kuruluşun Yönetim ve İcra Kurulu üyeleri veya Dernek temsilcileri hakkında kaçakçılık veya yüz kızartıcı suçtan ötürü kesinleşmiş hüküm olması.
(d) Tüzel kişi üye temsilcisi olarak temsil ettikleri üye kuruluştan ayrılması veya üye kuruluşun kendisini temsil eden kişinin temsil sıfatı ve/veya bu nedenle Derneğin Yönetim Kurulu veya diğer organlarındaki görevinin sona erdiğini yazılı olarak bildirmesi.
(e) Kimse Derneğe üye olmak için zorlanamaz ve her üye istediği herhangi bir anda üyelikten çekilebilir.
(6) Üyelik Türleri
Derneğin üyelik türleri aşağıdaki gibidir:
Asil Üyeler: Üyeliği usulüne uygun bir şekilde yetkili organ tarafından kabul edilmiş kişilerdir.
Fahri Üyeler: Derneğin amaçlarının gerçekleştirilebilmesi konusunda maddi, manevi ve bilimsel yönden katkıda bulunan kişi ve kurumlara Yönetim Kurulu’nun oy birliği ile alacağı karar ile Fahri Üyelik verilebilir. Fahri Üyeler Yönetim Kurulu’nun uygun görmesi halinde Genel Kurul toplantılarına gözlemci olarak katılabilirler. Ancak bu kişi ve kuruluşların oy kullanma ve Dernek organlarına seçilme hakları yoktur.
(7) Fahri üyeler münasip bir süre sonunda Yönetim Kurulu’nun oybirliğiyle karar vermesi şartı ile Asil üyeliğe kabul edilebilirler.
Fahri üyeleri münasip bir süre sonunda yönetim kurulunun oybirliğiyle karar vermesi şartı ile ASİL üyeliğe kabul edilebilirler.